Munkahely

Munkahelyi stressz kezelése – számos módszer számtalan problémára

Munkahelyi stressz kezelése

A munkahelyi stressz kezelése mára fontos feladattá vált, hiszen a munkavállalók nagy részét érinti. Érintheti azokat, akik magas beosztásban vannak és azokat is, akik alacsonyabb pozícióban végzik munkájukat. Érintheti a munkáltatókat és munkavállalókat, beosztottakat és egyéni vállalkozókat egyaránt, sőt, sokszor még azokat is, akik egyébként álmaik munkáját végezhetik. És végül, az érintettek családtagjait is, akik áttételesen szintén megszenvedhetik a munkahelyről hazavitt feszültségeket.

A munkában számtalan irányból és számtalan módon nehezedhet ránk hatalmas nyomás. Hogy mindezt miként kezeljük, milyen módszerek segítenek belső stabilitásunk kialakításában és megtartásában, hogyan lazulunk el, miként oldjuk a stresszt, egyénfüggő. A Mental Spa többféle segítővel, számos csoportos és egyéni önismereti és mentális egészséget előmozdító tréninggel, foglalkozással várja mindazokat, akiknél a munkahelyi stressz kezelése egyedül már nem hoz kielégítő eredményt.

A munkahelyi stressz kezelése és a depresszió

Ha a munkahelyi stressz kezelése nem lesz a fontossági sorrend előkelő helyén, könnyen lehet, hogy az elkövetkező években tömegesen kerülünk nagyon rossz helyzetbe. A WHO előrejelzése szerint a munkahelyi stressz és túlterheltség miatt kialakuló depresszió 2030-ra vezető betegséggé válik, így ideje, hogy tegyünk valamit ellene. A depresszió már ma is népbetegség, ám amennyiben nem igényli klinikai szakember segítségét, úgy számos eszközzel vehetjük fel ellene a harcot. A munkahelyi stressz kezelésében a megelőzés is fontos szerepet játszik. Az, aki jó viszonyban van önmagával, pszichésen stabil és mentális egészsége is megfelelő, az kellő rezilienciával áll a munkahelyi nehézségekhez. Valószínűleg mind ismerünk olyan kollégákat, akik nagyon nehezen viselik a feszültségeket, de talán olyanokat is, akik bámulatosan őrzik meg nyugalmukat a szélsőségesen rossz helyzetekben is. Utóbbiaknak valószínűleg az önismerete is jobb.

Így segít az önismeret a munkahelyi stressz kezelését

A munkahelyi stressz kezelése könnyebb azoknál, akik nagyobb mértékű önismerettel rendelkeznek. Ha tudjuk, hogy miért nyomaszt vagy bosszant fel minket egy helyzet, ha tudjuk, hogy van-e bennünk megfelelési kényszer és ha igen, akkor milyen irányú, ha tudjuk, hogy pontosan miért rettegünk a főnöktől vagy miért mennek az agyunkra mások, akkor tisztábban látjuk a probléma okát is. Aki képes az önreflexióra és reálisan látja önmagát, az reálisabban látja a külvilágot is, illetve a kettő közti határvonalakat.

Nem vagyunk egyformák, ezért ugyanarra a problémára másképp reagálunk és másra van szükségünk a megoldáshoz. Vannak, akiket a mozgásos, vagy vizuális ingerek jobban megérintenek, mások inkább beszélgetni és másokat hallgatni szeretnek. Több módszer kipróbálásával könnyebb megtalálni, hogy mi segít nekünk igazán. Bármelyik technika mellett döntsünk is, ha elindulunk egy ilyen úton, akkor egyre inkább képesnek érezzük magunkat arra, hogy változást érjünk el. A munkahelyi gondokból kiinduló életminőség romlás elkerülhető, ám ehhez először önmagunkat érdemes feltérképezni.

Pszichológus kell nekünk vagy inkább egy coach? Egyéni vagy csoportos terápia? Kipróbálnánk valami újat vagy a biztonságunkat keressük egy-egy hagyományosabb módszerben? Életünk meghatározó momentumai a döntések és a cselekvések. Döntsünk egy technika mellett és vágjunk bele! Így megtapasztalhatjuk, hogy hatalmunk van a saját életünk felett. Ez önmagában is jelentős stresszcsökkentő élmény, hiszen ezzel csökken a kiszolgáltatottság, tehetetlenség érzése is. Az önismeretben csak belső kényszer létezhet, tehát ha nem válik be a módszer, bátran keressünk mást, próbálkozzunk másféle megközelítéssel! Nagyon hasznos, ha van ehhez egy segítő, aki átlátja a lehetőségeket és segít eligazodni abban, mit volna jó kipróbálnunk. Természetesen mindig magunk döntünk, de ha kell egy kis plusz iránymutatás, akkor kérjünk bátran segítséget. Nálunk például kimondottan erre a problémakörre is van segítő, aki nagy lelkesedéssel és odafigyeléssel segít megtalálni a hozzánk fordulóknak ideális lehetőségeket.

Többféle módszer, számtalan különböző szemszög, ahogy önmagunkra nézhetünk és kipróbálhatjuk magunkat, ez a Mental Spa koncepciója. Nem érdemes várni, hiszen a hosszú időn keresztül fennálló feszültségből, kudarcélményekből kiégés vagy depresszió is kialakulhat, miközben megromlanak munkahelyi vagy akár magánéleti kapcsolataink és egészségünk is. A munkahelyi stressz kezelése sokkal könnyebbé válik, ha megtaláljuk a megfelelő segítséget.

További cikkeink