MagánéletMunkahely

Önismereti foglalkozás– egyénileg vagy csoportosan?

Önismereti foglalkozások (1)

Az önismereti folyamatok célja, hogy közelebb kerüljünk saját magunkhoz, hogy jobban megismerjük gyengéinket és erősségeinket, megértsük motivációinkat. Hogy kiegyensúlyozottabbak, sikeresebbek és hitelesebbek legyünk. Bár önállóan is elérhetünk e téren eredményt, gyakran a haladáshoz másokra is szükségünk lehet. Egy jó segítőre, képzett szakemberre mindenképpen, de sokszor hasznos lehet mások jelenléte is, így a csoportos önismereti módszerek.

Míg az egyéni önismereti konzultáció leginkább arra mutat rá, hogy saját életünkben hogyan vagyunk jelen, hogy milyen az önmagunkkal való viszonyunk, addig a csoportos módszerek csodálatosan rávilágítanak arra, hogy miként működünk egymással kölcsönhatásban, különböző emberi viszonylatainkban. Mivel az ember alapvetően társas lény és mivel konfliktusaink, problémáink túlnyomó része is interperszonális síkon jelentkezik, ezért sejthető, hogy a csoportos önismereti foglalkozások bizonyos problémáknál markánsabb eredményekkel járhatnak. És persze vannak helyzetek, amikor az egyéni konzultáció az előnyösebb.

Az egyéni önismereti foglalkozás esetei

Azok számára, akiknek még nincs semmiféle önismereti jellegű élményük, az egyéni önismereti konzultáció érthető módon vonzóbb alternatívának tűnik. Bizonyos problémák esetén pedig még a társas kapcsolataikban magabiztosaknak is erre van szükségük.

Jó néhány olyan téma van, amit nem viszünk a nagyközönség elé. Néhány dolgot még az igazán képzett, tapasztalt és nem mellesleg titoktartásra kötelezett segítővel is nehéz megosztani. Gondoljunk csak egészségügyi problémáinkra, vagy érzelmi életünk intim részeire, olyan dolgokra, amikről rajtunk kívül talán senki nem tud! Ha ezekkel nehezen boldogulunk, akkor szerencsésebb egy tapasztalt és tapintatos egyéni segítőt keresnünk. A szorongó, visszahúzódó személyiségeknek is barátságosabb először egy egyéni önismereti módszer vagy coaching, saját tempójukban felszínre hozni problémáikat. Amikor meg sem tudjuk pontosan fogalmazni, hogy mi is a problémánk, akkor lehet, hogy szintén hasznosabb egyénileg feltérképezni mindazt, amire még mi sem látunk rá.

Az egyéni megélések, személyes elakadások esetén hasznosabb az egyéni önismereti munka, amikor a figyelem és a fókusz kizárólag a mi megoldandó problémánkon van. Ilyenkor hatékonyabb, gyorsabb és lényegre törőbb a folyamat. Életvezetési, munkaszervezési, gyakorlati elakadásokban, jól körülhatárolható, konkrét problémáknál ez lehet ideális megoldás.

Végül, azoknak is vállalhatóbb lehet az egyéni önismereti munka, akik nap mint nap nagyon sok emberrel kerülnek intenzív kapcsolatba és túlterheltek a folyamatos külső ingerektől, a másokra figyeléstől. Nekik néha megváltás lehet csak a maguk hangját hallani és az, ha a figyelem száz százaléka rájuk irányul.

Önismereti foglalkozás csoportban – Közösen jobb!

Van, hogy önmagunkat is meglepve reagálunk társas helyzetekben? Egyes megéléseink vagy megnyilvánulásaink csak bizonyos típusú emberek társaságában jelentkeznek? Az egyéni önismereti folyamat is segíthet az ilyen problémákon, azonban csoportos közegben sokkal hamarabb előbújnak és sokkal tisztábban megmutatkoznak ezek a helyzetek. A csoportos foglalkozások mindig moderált közegben, szakértő felügyelete mellett zajlanak, és kivételesen jó alapot adnak a problémák megtalálására és megoldására is.

Amikor főleg interperszonális helyzetekben vannak nehézségeink, amikor alapvetően csoportos területen (munkatársakkal, ügyfelekkel, vezetőkkel) akad problémánk és nem tudjuk, hol a hiba, miért alakulnak kedvezőtlenül ezek a helyzetek, akkor a csoportos önismereti programok gyors segítséget jelenthetnek. Különösen a munkahelyi közegben jelentkező gondokra.

Amikor fontos számunkra, hogy mit gondol rólunk a külvilág, amikor igenis számít a mások véleménye, mások velünk kapcsolatos gondolatai és érzései, akkor egyértelmű, hogy a csoport segítségére van szükségünk. Ahogyan akkor is, ha motivációból és támogatásból van kevés az életünkben, vagy ha egyszerűen csak egyedül érezzük magunkat. Sokszor fordul elő, hogy referencia pontok hiányoznak és el sem tudjuk képzelni, hogy mások egyébként pont ugyanezzel a problémával küszködnek.

Egy önismereti csoport foglalkozás remek terep arra, hogy gyakoroljuk határaink meghúzását, az asszertív kommunikációt és enyhíthetjük szociális szorongásainkat. Tanulhatunk mások történeteiből és megélhetjük, hogy nem vagyunk egyedül. A közösségeknek óriási megtartó ereje van és egy csoportban rengeteg helyzetet biztonságosan kipróbálhatunk és átélhetünk. Mások megismerése a saját önismereti utunkon is hétmérföldes léptekkel visz minket közelebb önmagunkhoz.

További cikkeink