Magánélet

A változáshoz / gyógyuláshoz miért nem elég önismereti könyveket olvasni vagy előadásokat hallgatni?

Önismereti könyv, önismereti csoport

Kapcsolatokban sérülünk, kapcsolatokban gyógyulunk, ahogy Popper Péter mondja, egyedül gyógyulni nagyon nehéz. Épp ezért ahhoz, hogy másképp reagáljunk helyzetekre, más döntéseket hozzunk, másképp kapcsolódjunk, még inkább önmagunk legyünk és lépéseket tegyünk egy boldogabb, önazonosabb élet felé, nem elég, ha tanulunk erről a témáról, át is kell élni és „újraírni” azokat a helyzeteket, amik meghatározzák a viselkedésünket, gondolkodásunkat. Ezután tudunk csak más úton járni, mint eddig.

Mindezzel együtt az önismeretről, pszichológiáról való tanulásra óriási szükség van és az elmúlt években erre soha nem látott mennyiségű lehetőség nyílt. Ez a terület eddig inkább tabu volt, nem beszéltünk róla, ha gondjaink voltak, hallani sem lehetett arról, hogy milyen elakadások léteznek bennünk nagyon gyakran és erre milyen feloldások lehetségesek. Mivel erről nem tanulunk az iskolában sajnos, így kénytelenek vagyunk magunkat művelni. Ehhez nagy segítség a rengeteg elérhető önismereti könyv, cikk, poszt, előadás, podcast, az ezekben való elmélyülés szerintünk is nagyon fontos.

Ám ez önmagában sokszor nem elég a változáshoz. Felismerjük magunkat egy cikkben, helyzetben, de a megoldást ettől még nem látjuk, pláne, hogy a válaszaink többnyire egyediek lennének és magunknak kell őket megkeresnünk. Ez pedig segítség nélkül nagyon nehéz.

Megértem a sérüléseim – önismereti könyv/podcast

Tehát egy könyvből/podcastból ráismerek, hogy mi történhetett velem. Felismerem magam, hogy nekem is az fájt, hogy anyukám nem ölelt át, mikor csúfoltak a többiek. Hogy rettegek a szégyentől, ha sok ember előtt beszélnem kell, mert egy tanárom megalázott egy iskolai versenyen. Vagy nekem is azt mondta mindig apukám, hogy legyek erős, mert a férfiak erősek, pedig nekem annyira fájt, amikor a fejemnek rúgták a labdát, hogy jól esett volna sírnom, de persze azóta sem sírok semmin. Esetleg sosem voltam elég, hazahoztam a harmadik diplomám és ünneplés helyett azt kérdezték, mikor lesz a negyedik.
Megértem a sérüléseim, de hogy lesz ez jobb, hogy lesz ez más? A kulcs nálunk van, ez a jó és a rossz hír is. Vagyis most már nem a szüleink, tanáraink fogják begyógyítani ezeket a sebeket, hanem mi magunknak; ez a jó hír, mert most már meg tudjuk magunknak oldani egy hasonló helyzetben, hogy ne úgy legyen, ahogy akkor nem volt jó nekünk. A rossz hír persze az, hogy ezt már nem várhatjuk mástól. A gyógyulás tehát kapcsolatban történik, de nem azzal, akivel a sérülés történt anno.

De hogyan lesz az életem ettől jobb vagy más?

Ha elhatározzuk, hogy foglalkozunk ezekkel a sebekkel, akkor azt még mindig nem tudjuk, hogyan.

Egyedül nehéz, tehát segítséget kérünk:

Egyéni konzultációk során a gyógyulás úgy történik, hogy megtapasztalhatjuk az „anya” figyelmét, azt hogy fontosak vagyunk. Vagy épp az „apával” való kapcsolatunk gyógyul ugyanígy, átéljük, hogy büszke ránk. Ha egyszer megtapasztaltuk valaki mással azt, hogy lehetséges az, ami gyerekkorunkban hiány volt, ez utána gyógyítólag hat a mindennapjainkra. Szerethetőbbnek, elfogadhatóbbnak éljük meg magunkat, már mi is büszkék tudunk lenni saját teljesítményünkre, pedig ennek sosem értettük, miért dicsérnek minket. Természetesen ilyen gyógyulás történhet és történik „hétköznapi” kapcsolataink által is, viszont sokszor ez nem elég ahhoz, hogy teljesnek érezzük magunkat vagy hogy megváltoztassunk magunkban valamit, ami ismétlődően nehéz helyzetekbe sodor minket.

Jelentkezz be egyéni konzultációra mentorainkhoz!

Önismereti csoportban pedig kipróbálhatjuk, hogy a társas kapcsolatainkra ez hogyan hat. A tapasztalat az, hogy nagyon hamar modelleződik egy önismereti csoportban az a probléma, amivel a mindennapokban is küzdünk pl. kollégáink körében. Átélhetjük azt is, hogy amit eddig titkoltunk és szégyelltünk arról kiderül, hogy mások ugyanezzel küzdenek, amitől eddig aggódtunk, hogy mi történik, ha napfényre kerül és így kifejezetten felszabadító élmény lesz a csoport. Társas szorongásaink és elromlott kapcsolataink „megszerelése” leginkább így lehetséges.

Regisztrálj önismereti csoportjainkba!

Összegzésül tehát olvasni, hallgatni nagyon fontos és hasznos, de a megoldáshoz nem elég. Ahhoz vissza kell kerülnünk azokba az érzésekbe, amik a nehézségeinket okozzák és ott meggyógyítani a sebet, hogy onnantól kevésbé hasson ránk egy hasonló „felnőtt” helyzetben. Ez jelentős mértékben segíti az önértékelésünk javulását és képessé tehát egy teljesebb életre.

A cikk szerzője Vass Anita, a Mental Spa szakmai vezetője

További cikkeink