Magánélet

Lelki egészségünk fontossága és elhanyagolása

Lelki egészség

Ha elromlik az autónk, szervizbe visszük, csőtörés esetén vízvezetékszerelőt hívunk, fogfájással pedig fogorvoshoz fordulunk. Ha sportolunk, az edzőnk útmutatásait követjük, frizuránkat a fodrász készíti. Miért nem evidens hát, hogy mentális problémáinkkal ugyanilyen természetességgel forduljunk szakemberekhez?

 

Szakmunkához szakembert

Folyton lefagy a telefon? Nem fog a fék az autón? Irány a szakszerviz! Elromlott a bojler, zárlatos a villanytűzhely? Szakembert kell hívni. Ha jogi problémáink vannak, ügyvédhez fordulunk, vállalkozásunk pénzügyeit a könyvelőnk tartja rendben. Nem próbálkozunk saját szakállunkra mi magunk kézbe venni az ilyen, szakértelmet kívánó ügyeket. Különösen igaz ez az egészségünkre. Lehet, hogy egy megfázással még nem megyünk orvoshoz, de ha a gyerek láza szökik föl, már hívjuk is az ügyeletet és nincs az az egyszerű rutinműtét, amire mi magunk vállalkoznánk. Különösen súlyos gondok esetén igyekszünk minél hamarabb szakemberhez jutni, legyen az gázszerelő, fodrász vagy csontkovács. Kivéve, ha a lelki egészségünkről van szó. Az emberek többsége ugyanis pszichés problémáival, mentális nehézségeivel akkor sem fordul szakemberhez, ha úgy érzi, már-már összeomlik a munkahelyi vagy magánéleti terhelés alatt. Számos területen lehetnek elakadásaink, krízishelyzeteink, melyek kihatnak az életünk többi részére is, és néha nehéz megtalálni a gócpontot. Ez jó és sokszínű önismereti tréning azonban segít megtalálni, hogy miben akadtál el és elindít a megoldás felé vezető úton.

 

Kifogások és ellenérvek

Ha fölmerül egy pszichológus, mentálhigiénés segítő vagy coach bevonása, ha önismereti, életvezetési munkáról van szó, akkor az idegenkedők gyorsan meg tudják indokolni, hogy ők miért nem kérnek belőle. Az alábbi ellenvetések tipikusak:

„Mit tudhat rólam egy vadidegen? Hogy érthetné meg azokat a problémáimat, amiket még a családom sem tud megérteni?” A testünket, amiben élünk, szintén mi ismerjük a legjobban, mégis, baj esetén inkább bízzuk orvosokra, ahelyett, hogy lemondóan legyintenénk aggasztó jelzéseire. A mentális segítők, coach-ok, pszichológusok, mentorok az emberi problémák szakértői. Értenek ahhoz, hogy segítsenek feltárni, megérteni és megoldani kevésbé kézzelfogható gondjainkat is.

„Tudom én, mi a bajom! A gyerek, a főnök, a kolléga, a továbbképzés, a határidők, a jelzáloghitel, a felújítás…” Szóval csupa rajtunk kívül álló dolog, ami, ha megoldódna, az a lelki békénket is helyre tenné. Lehet, hogy néha ez valóban így van. De sokkal gyakoribb, hogy életünket ilyen gondoktól hajszolva éljük, hosszú éveken keresztül. Anélkül, hogy meglenne a kellő önismeretünk, valamint pszichés és mentális állóképességünk ahhoz, hogy kellő rugalmassággal és életerővel menedzseljük a végtelen sok gondot és tennivalót.

„Tudom én, mi kell nekem, majd én megoldom magam a saját bajom, nem kell ehhez segítség.” Van, amihez tényleg nem kell. Ugyanakkor könnyű belátni, hogy sikeresek, eredményesek csak azokban a dolgokban leszünk, amikre rászánjuk az időt. Ahhoz, hogy szakértői legyünk egy-egy területnek, sok-sok tanulásra és gyakorlásra van szükség. Nincs ez másként mentális egészségünkkel, pszichés jólétünkkel sem. Ha magunkat akarjuk rendbe szedni, akkor ugyanúgy szakmai könyveket kell olvasnunk és ugyanúgy képzett mesterektől kell tanulnunk, mintha profi edzésünket, a ház körüli szakmunkákat, esetleg a bérszámfejtést szeretnénk saját magunknak megoldani.

 

Tévképzetek és javuló tendenciák

Míg a fentebb felsorolt ellenérvek inkább csak kényelmes kifogások, ennél jóval mélyebben hatnak bizonyos makacs előítéletek és rossz beidegződések, valamint a szimpla információhiány. Sokan azért berzenkednek a pszichológus ellen, mert valójában nem tudják, hogy miről is szól és hogyan működik a pszichológiai segítségnyújtás. Arról, hogy miként dolgozik és hol tud segíteni egy coach, egy mentor, egy szupervizor vagy bármilyen terapeuta, a munkavállalók nagy többségének még mindig csak nagyon halvány fogalmai vannak, vagy egyáltalán nincsenek is.

Szerencsére a helyzet évről évre javul. Az orvosoktól a sportolókon át a HR-szakemberekig egyre többen vallják, hogy a jó működés alapja, legyen szó magánéletről vagy munkahelyről, a pszichés és mentális jólét. Ez a szemlélet tette lehetővé a Mental Spa önismereti központ megteremtését is.

A két tapasztalt HR-vezető, Friedl Zsuzsa és Vass Anita ötletéből létrejött önismereti központ ideális lehetőséget nyújt azoknak a munkavállalóknak, akik a vállalati, irodai stressz nehézségeitől szeretnének megszabadulni, akik jól használható módszereket szeretnének elsajátítani, hogy jobban működjenek és jobban érezzék magukat munkahelyükön. A Mental Spa azoknak is tökéletes választás, akik valamiért idegenkednek az önismereti munkától, mivel szolgáltatásai a terület széles spektrumát felölelik. Személyesen vagy online? Egyénileg vagy csoportosan? Pszichológussal vagy coach-al? Beszélgetés vagy művészetterápia útján? Munkahelyi és magánéleti problémára egyaránt megoldást, kiutat jelenthet, kinek-kinek rugalmasan, a saját igényei szerint. Hogy mentális egészségünk se legyen többé elhanyagolt terület.

További cikkeink