Magánélet

A Bodywork módszer – Kifejezés és megértés akár szavak nélkül is

Bodywork módszer

A Bodywork egy csoportos, táncterápiás alapokra épülő non-verbális önismereti módszer. Kialakítója Pecsenka Nóra, magyar pszichológus, aki a kezdetektől egészen a módszer mai formájában való véglegesítéséig sajátjának tudhatja. A Bodywork módszere remek megoldás lehet arra, hogy önmagunkat és a többi embert mélyebben, a beszédnél és a kognitív síknál zsigeribb szinten megismerve jobban eligazodjunk az életünkben. Számos nehézséggel kell szembenéznünk a mindennapok során, akár magánéletről, akár munkáról van szó. Azonban, ha magabiztosabban vagyunk jelen a saját testünkben és tisztábban éljük meg saját érzéseinket, úgy egyúttal magabiztosabban igazodunk ki a külvilágban is. Nézzük, mit tehet értünk a Bodywork!

Így zajlik egy Bodywork csoport, Mitli Attila vezetésével

A Bodywork bár elsősorban csoportos önismereti módszer, ma már aktívan használják akár páros vagy egyéni terápiára is. A csoport fontossága azonban kétségtelen a módszer alapjait tekintve és az egész folyamat lényegi részét képezik az ebben ugyanott és ugyanakkor résztvevő embertársak. A Bodywork módszertan egyik legfontosabb eleme tehát a csoport és a csoportdinamika hatása, azaz a különböző tapasztalások egy adott csoportban való megélése. Ezekből a tapasztalásokból a Bodywork során, akár eseményről eseményre vagy egy adott alkalmon belül is megfigyelhetőek hatások, megélések, reakciók. Lehetőség van kifejezni magunkat, megfigyelni mások önkifejezését, az egymásra adott reakciókat, a csoportdinamikát.

 

A módszertan gerincét a táncterápiás alapok jelentik, hiszen a csoport alkalmak során a testünket, a mozdulatokat és ennélfogva a testi kifejezést használjuk. Ugyanakkor itt nem kötött mozdulatok, vagy begyakorolt minták bemutatása történik. Sokkal inkább arról van szó, hogy az adott csoportalkalmon a testünket használjuk a bennünk zajló folyamatok kifejezésére.

A folyamatokat zenével kísérjük, ami segíti az adott mozdulatok kiteljesedését, segít mélyíteni az élményt. Nem utolsó sorban pedig a vezetők különféle instrukciókkal, meghívásokkal, megajánlásokkal és olykor konkrét utasításokkal vezetik, de leginkább kísérik a csoportot. A Bodywork csoport vezetői az adott közösség és az egyén folyamatait is támogatják.

Szavak nélkül, érthetően

A Bodywork módszer fontos paramétere a non-verbális minőség. Ez azt jelenti, hogy a folyamatok során visszavonjuk a szavakat és csak a mozdulatainkkal, szavak nélküli testi önkifejezéssel mutatjuk meg, éppen miben vagyunk, mi élünk át. (A csoportok az esetek többségében nyitókörrel indulnak és zárókörrel zárulnak, ahol lehetőség van a szavakkal való kifejezésre, de maguk a csoportfolyamatok szavak nélkül zajlanak.) Ennek legfontosabb célja, hogy lehetőség szerint a legnagyobb mértékben visszavonjuk a direkt kognitív működést, egyszerűen fogalmazva a “fejben levést”. Háttérbe szorítjuk a külső és belső történésekről való elmélkedést és gondolkodást. Ezzel szemben előtérbe hozzuk azt, hogy a lehető legmélyebben befelé, a testre figyelve és abból mozdulva éljük át a tapasztalatot, majd fejezzük ki, ami épp bennünk zajlik. Jelen vagyunk.

A testünkkel végzett önkifejezés során lehetőség van kísérletezni, próbálkozni, újraélni vagy átalakítani, formálni életünk egyes korábbi élményeit. Olyan tapasztalásokhoz lehet jutni, amelyekhez a hétköznapokban nehezen juthatunk hozzá vagy esetleg félünk lépéseket tenni értük.

Bodywork az egyéni megélés szintjén

A Bodywork módszere tehát bár elsősorban csoportos önismereti módszer, szellemisége és elemei az egyéni terápia során is jól használhatóak. A testünkhöz, a testérzetekhez és az érzéseinkhez való őszinte kapcsolódás, az azokra való tiszta rálátás segíthet az önmagunkkal, valamint a külvilággal való kapcsolataink építésében egyaránt. A társas elszigeteltség az ember egyik legnagyobb pokla, és ha megtanulunk biztonságosan jelen lenni a testünkben, könnyebben leszünk jelen mások közt is. A Bodywork módszerét egyéni terápiában is alkalmazva segít jobban megismerni a testünket, testünk jelzéseit és ezen keresztül a valódi érzéseinket. Növeli a jelenlét képességét a mindennapokban, és középpontjában az itt és mostnak a nem gondolatok, hanem élmények, tapasztalások alapján történő megélése van.

A Bodywork módszere egyéni úton a Mental SPA önismereti központban is elérhető lehetőség, mert hatalmas önismereti lépést jelent egy teljesebb élet felé.

További cikkeink